Območje današnje Romunije je naseljeno že od začetkov evropske poselitve. Na teh
tleh je živela najstarejša evropska civilizacija, znana kot tripoljska kultura. Za življenje
je namreč to področje izjemno ugodno: napaja ga Donava, ki se izliva v Črno morje,
po sredini pa se raztezajo Karpati, ki še danes ponujajo dobre priložnosti za lov.
V tokratni oddaji ata in vnukinja pripravljata za glavno jed tokičuro (svinjino v
pikantni omaki), za prilogo mamaligo (polento), sladica pa bodo palačinke s čokolado
in marmelado. Atu, babi in vnukinji se zdi zanimivo, da je ime Romunija prvotno
pomenilo »rimsko ozemlje«. To je nastalo, ko so v 2. stoletju Rimljani osvojili del
sedanjega romunskega ozemlja ter tamkajšnja plemena podvrgli procesu
romanizacije. Rimski način življenja so vtkali v vse pore družbe, tudi v kulinariko.
Ko gre vnukinja v mesnico po sveže meso, tam odkrije, da se njen mesar Franci res
nenavadno vede pred ogledalom. Babica pa v jedilnem kotu že nestrpno pričakuje
obed.