ČAROKUHINJA – Kulinarika Romunije

Featured Video Play Icon

Območje današnje Romunije je naseljeno že od začetkov evropske poselitve. Na teh
tleh je živela najstarejša evropska civilizacija, znana kot tripoljska kultura. Za življenje
je namreč to področje izjemno ugodno: napaja ga Donava, ki se izliva v Črno morje,
po sredini pa se raztezajo Karpati, ki še danes ponujajo dobre priložnosti za lov.

V tokratni oddaji ata in vnukinja pripravljata za glavno jed tokičuro (svinjino v
pikantni omaki), za prilogo mamaligo (polento), sladica pa bodo palačinke s čokolado
in marmelado. Atu, babi in vnukinji se zdi zanimivo, da je ime Romunija prvotno
pomenilo »rimsko ozemlje«. To je nastalo, ko so v 2. stoletju Rimljani osvojili del
sedanjega romunskega ozemlja ter tamkajšnja plemena podvrgli procesu
romanizacije. Rimski način življenja so vtkali v vse pore družbe, tudi v kulinariko.

Ko gre vnukinja v mesnico po sveže meso, tam odkrije, da se njen mesar Franci res
nenavadno vede pred ogledalom. Babica pa v jedilnem kotu že nestrpno pričakuje
obed.