Odpravljamo se na nekdanji „konec sveta“, Portugalsko. Seveda so tako evropejci verjeli,
predno so odkrili, da se na Zemlji nahajajo še drugi kontinenti. Portugalska kulinarika
se deloma opira na izvirno kmečko hrano dežele, deloma pa črpa ideje za kuhanje iz
krajev, ki so jih Portugalci obiskovali in zavojevali v stoletjih odkrivanja sveta. Zaradi
močne navezanosti na morje so pomemben del prehrane ribe, sploh polenovka, in
morski sadeži. Poleg tega njihova kuhinja temelji še na kruhu, rižu, začimbah,
sladicah in suhomesnatih izdelkih. Portugalska morska hrana je vrhunska, po mnenju
marsikaterega kuharja celo najboljša na svetu, zelenjava je napita s soncem, obrana
v idealni fazi zrelosti in sproti porabljena, govedo in ovce se pasejo na cvetočih
pašnikih, prašiči rijejo po zemlji za želodi v hrastovih gozdovih.
Za glavno jed bosta ata in vnukinja pripravila arroz de marisco – morsko enolončnico
z rižem. Ta enolončnica velja za eno od sedmih portugalskih čudes. Za sladico gre
vnukinja v slaščičarno po rulado, na tržnici pa je branjevka zopet ne pusti do besede.
Medtem ko ata in vnukinja pripravljata hrano, babica (Ljerka Belak) prebira
portugalsko literaturoa išče primerna oblačila za jedilni kot, da bodo obedovali v
duhu kreolske dežele.