Tokrat gremo na Mavricij, otoško državo sredi Indijskega oceana, dva tisoč
kilometrov jugovzhodno od afriške celine. To je dežela, ki je posebna v mnogih
pogledih, tudi po tem, da je edino znano območje, kjer je živel danes že izumrli ptič
dodo.
Republiko Mavricij sicer sestavlja več otokov, poleg Mavricija še otok Rodrigues, ki
leži še petsto kilometrov vzhodneje v morju, in več zunanjih otokov. Je pravi raj na
zemlji, z več kot sto petdeset kilometrov belih peščenih plaž, zalive pa pred odprtim
morjem varuje tretji največji koralni greben na svetu. V bližnji okolici leži še
devetinštirideset majhnih, nenaseljenih otokov, od katerih so mnogi naravni rezervati
za ogrožene vrste. Mavricij je znan po svoji pestri flori in favni, veliko vrst je
endemičnih.
V kuhinji danes pripravljajo tradicionalno jed rugaj, ki je ena od najbolj tipičnih
mavricijskih jedi, prava kreolska poslastica. Za poobedek pa bo vnukinja v pekarni
kupila vanilijeve sladice. A tudi danes jo na poti tja ustavi inšpektor, ki pa se
poslavlja. Doma babica išče primerna oblačila za jedilni kot, da bodo obedovali v
duhu kreolske dežele.