Skoči na vsebino

ČAROKUHINJA – Kulinarika Mavricija

    Featured Video Play Icon

    Tokrat gremo na Mavricij, otoško državo sredi Indijskega oceana, dva tisoč
    kilometrov jugovzhodno od afriške celine. To je dežela, ki je posebna v mnogih
    pogledih, tudi po tem, da je edino znano območje, kjer je živel danes že izumrli ptič
    dodo.

    Republiko Mavricij sicer sestavlja več otokov, poleg Mavricija še otok Rodrigues, ki
    leži še petsto kilometrov vzhodneje v morju, in več zunanjih otokov. Je pravi raj na
    zemlji, z več kot sto petdeset kilometrov belih peščenih plaž, zalive pa pred odprtim
    morjem varuje tretji največji koralni greben na svetu. V bližnji okolici leži še
    devetinštirideset majhnih, nenaseljenih otokov, od katerih so mnogi naravni rezervati
    za ogrožene vrste. Mavricij je znan po svoji pestri flori in favni, veliko vrst je
    endemičnih.

    V kuhinji danes pripravljajo tradicionalno jed rugaj, ki je ena od najbolj tipičnih
    mavricijskih jedi, prava kreolska poslastica. Za poobedek pa bo vnukinja v pekarni
    kupila vanilijeve sladice. A tudi danes jo na poti tja ustavi inšpektor, ki pa se
    poslavlja. Doma babica išče primerna oblačila za jedilni kot, da bodo obedovali v
    duhu kreolske dežele.