Danes gremo v Maroko. Kot vedo filmski sladokusci, je tja postavljeno dogajanje v
filmu Casablanca in lahko bi rekli, da je tako legendarna, kot ta film, tudi maroška
kuhinja. Ta je kulinarična zvezda severne Afrike in ima eno najbolj eksotičnih in
okusnih kuhinj na svetu. Maroko leži na križišču mnogih civilizacij, zato je njegova
kulinarika kolaž arabske, berberske, mavrske, francoske, bližnjevzhodne,
sredozemske, iberske in judovske kuhinje. Tu so se presejali in združili mnogi
kolonialni in trgovski vplivi. Posebno noto daje maroški hrani sadje, suho in sveže –
marelice, datlji, fige in rozine, če naštejemo samo najpogostejše. Piščančje jedi in
jedi iz golobjega mesa radi začinijo s sokom iz soli in limon. Izjemnega pomena so
tudi oreški: pinije, mandlje in pistacije uporabljajo v raznolikih in nepričakovanih
kombinacijah.
Ata in vnukinja za našo lačno babi pripravljata tradicionalno maroško jed tadžin z
mesnimi kroglicami in kruh r’gajef, za testo pa bosta uporabila kar tisto za pico iz
njune ljube pekarne. Vnukinja gre tudi k svojemu mesarju, ki pa jo pričaka s svojim
vajencem.