Skoči na vsebino

ČAROKUHINJA – Kulinarika Maroka

    Featured Video Play Icon

    Danes gremo v Maroko. Kot vedo filmski sladokusci, je tja postavljeno dogajanje v
    filmu Casablanca in lahko bi rekli, da je tako legendarna, kot ta film, tudi maroška
    kuhinja. Ta je kulinarična zvezda severne Afrike in ima eno najbolj eksotičnih in
    okusnih kuhinj na svetu. Maroko leži na križišču mnogih civilizacij, zato je njegova
    kulinarika kolaž arabske, berberske, mavrske, francoske, bližnjevzhodne,
    sredozemske, iberske in judovske kuhinje. Tu so se presejali in združili mnogi
    kolonialni in trgovski vplivi. Posebno noto daje maroški hrani sadje, suho in sveže –
    marelice, datlji, fige in rozine, če naštejemo samo najpogostejše. Piščančje jedi in
    jedi iz golobjega mesa radi začinijo s sokom iz soli in limon. Izjemnega pomena so
    tudi oreški: pinije, mandlje in pistacije uporabljajo v raznolikih in nepričakovanih
    kombinacijah.

    Ata in vnukinja za našo lačno babi pripravljata tradicionalno maroško jed tadžin z
    mesnimi kroglicami in kruh r’gajef, za testo pa bosta uporabila kar tisto za pico iz
    njune ljube pekarne. Vnukinja gre tudi k svojemu mesarju, ki pa jo pričaka s svojim
    vajencem.