ČAROKUHINJA – Kulinarika Karibov

Featured Video Play Icon

Karibska kuhinja kombinira sadje in riž, morske sadeže in začimbe ter ustvarja tako slikovite okuse, kot so barve teh otokov. Na vsakem otoku imajo svojo najljubšo jed in že po tem lahko obiskovalec ugane marsikaj iz lokalne zgodovine. Okusi pa so čisto posebni, sestavljeni iz etnične dediščine in lokalnih pridelkov.

Na Karibih se je, kot pravijo zgodovinarji, pred 500 leti začela globalizacija in pokazala negativne vplive na lokalno prebivalstvo v vsem svojem mračnem sijaju. Prebivalcev z izvirnimi karibskimi koreninami je tako ostalo le malo, komaj nekaj tisoč, prav tako pa je ostalo le malo izvirne karibske kuhinje. Nastala je edinstvena mešanica svetovnih kuhinj, ki je izjemno okusna, pestra, uporablja lokalne sestavine in začimbe z vsega sveta, meša kuharske tehnike in prehranjevalne običaje. Ata in vnukinja bosta tako skuhala solato iz deviških otokov, jamajški kotlet in sladico. A tudi tokrat ne bo šlo brez obiska tržnice in srečanja z branjevko.