Dežela faraonov, piramid in reke Nil je tisti del sveta, kamor se na kulinarično
popotovanje odpravljamo v tokratni oddaji. Čeprav stoji na razvalinah ene
najbogatejših civilizacij v vsej človeški zgodovini, je Egipt danes med najrevnejšimi
državami na svetu. Meso je zato redko na jedilniku Egipčanov. Zelenjavo, stročnice in
žitarice, ki v rodovitni dolini Nila in njegovi delti dobro uspevajo in so lahko dostopni,
pa veliko ter ustvarjalno uporabljajo kot vir beljakovin, vlaknin in ugodja. Egipčanska
kuhinja na splošno ni posebno prefinjena, kot sta denimo francoska ali italijanska, ni
pa tudi tako težka kot drugod na Bližnjem vzhodu. Čeprav uporabljajo začimbe, te ne
zasedajo tako pomembnega mesta kot v okoliških kulturah. Egipčanska hrana je
preprosta in zelo okusna.
V družinski kuhinji bodo danes pripravljali jed košari z drobnimi testeninastimi polžki
iz pekarne ter sladico basbuso.
Na tržnici se vnukinji mudi, vendar jo spet zamoti branjevka, babica pa doma
pripravlja mizo za egipčansko pojedino.