Pa smo spet skupaj z našo babico (Ljerko Belak), atom (Gojmirjem Lešnjakom –
Gojcem) in vnukinjo (Kajo Vidmar), ki gredo tokrat na kulinarično popotovanje v
Armenijo.
Kulinarična tradicija teh krajev se je razvijala tisoče let, in sicer na delu pogorja, ki
danes leži delno v Armeniji, delno pa v okoliških Iranu, Turčiji in Iraku. Groba, a
rodovitna pokrajina je omogočala gojenje riža, leče, fig, pistacij in marelic ter
oblikovala značilne specialitete in okuse. Na to območje so vplivale mogočne okoliške
civilizacije – bizantinska, perzijska, ruska in otomanska. Več kot tristo let so Armenci
preživeli pod Otomani in Perzijci, kar je pustilo močan pečat na njihovi kuhinji.
Vse potrebno za kuhinjo je vnukinja kot ponavadi nabavila pri svoji zgovorni
branjevki na tržnici. V družinski kuhinji bosta z atom za predjed pripravila skutin
burek, za glavno jed imam bajildi, za posladek pa bo sladica z mareličnim nadevom iz
pekarne.
Kasneje v jedilnem kotu babi ne more iz svoje kože in hudomušno preizkuša
armensko kuhinjo.