Skoči na vsebino

ČAROKUHINJA – Kulinarika Armenije

    Featured Video Play Icon

    Pa smo spet skupaj z našo babico (Ljerko Belak), atom (Gojmirjem Lešnjakom –
    Gojcem) in vnukinjo (Kajo Vidmar), ki gredo tokrat na kulinarično popotovanje v
    Armenijo.

    Kulinarična tradicija teh krajev se je razvijala tisoče let, in sicer na delu pogorja, ki
    danes leži delno v Armeniji, delno pa v okoliških Iranu, Turčiji in Iraku. Groba, a
    rodovitna pokrajina je omogočala gojenje riža, leče, fig, pistacij in marelic ter
    oblikovala značilne specialitete in okuse. Na to območje so vplivale mogočne okoliške
    civilizacije – bizantinska, perzijska, ruska in otomanska. Več kot tristo let so Armenci
    preživeli pod Otomani in Perzijci, kar je pustilo močan pečat na njihovi kuhinji.

    Vse potrebno za kuhinjo je vnukinja kot ponavadi nabavila pri svoji zgovorni
    branjevki na tržnici. V družinski kuhinji bosta z atom za predjed pripravila skutin
    burek, za glavno jed imam bajildi, za posladek pa bo sladica z mareličnim nadevom iz
    pekarne.

    Kasneje v jedilnem kotu babi ne more iz svoje kože in hudomušno preizkuša
    armensko kuhinjo.