Če imate težave z ogledom oddaje, namestite najnovejši ADOBE Flash predvajalnik.

SLOVENSKI VODNI KROG: Hubelj

Približno tri kilometre iz Ajdovščine izvira reka Hubelj, kjer vre voda na dan iz številnih bolj ali manj dostopnih lukenj kraškega podzemlja. Izvir je posebno slikovit ob visoki vodi – takrat v mogočnih slapovih pada iz višje ležečih bruhalnikov. Voda je tu že od nekdaj imela zelo pomembno vlogo – v rimskih časih z utrdbo nad mrzlo reko CASTRO FRIGIDO, kot so Hubelj poimenovali Rimljani, kot tudi v naši ne tako davni zgodovini, ko so bile ob njej mnoge vojašnice in mnoštvo sivozelenih uniform. Nekoč kasarne in vojaki, danes otroška igrišča in otroci, ki kraje ob reki Hubelj preslikajo v oaze miru, ptičjega petja in slikovitih vodnih kotičkov. Tokrat se bo v vlogi Roka predstavil priznani glasbenik Miha Guštin-Gušti, ki bo s sovoditeljico Tino Potočnik in ob pomoči male črne kitare prinesel svežino in dinamičnost v popotovanje po Slovenskem vodnem krogu.

 

3 komentarjev

 1. Biljnc pravi:

  http://images.nationmaster.com/images/motw/historical/shepherd/italy_ancient_north.jpg
  Povsot se omenja Frigidus kot reka Vipavane Hubelj. Tudi meni se mi je zdelo da lohk bi bil frigidus Hubelj, ker je castra zraven Castrum ad Fluvio Frigido. Lahko da je bila tudi Vipava 2000 let nazaj blizu Castre. S kakega vira ste pa vi dobili, da je Hubelj fluvio frigido? 🙂

  • Vodni krog pravi:

   Več različnih virov, od enciklopedij, študij in raziskav terena… Pa muzeji in knjižnice tudi pomagajo… Lp 😉

   • Manofstorr pravi:

    Lepo prosim da se bolje izobrazite, izraz oziroma ime Castrum Frigidum kot prvo ni popolno ime . Temvec je pravilno Castrum ad Fluidum Frigidum, po slovensko “utrdba ob mrzli reki” in gre za rimsko poimenovanje danasnje AJDOVSCINE.Ne pa za reko Hubelj. Ne vem od kje vam ta dezinformacija. Castro frigido bi kvecjemu “lahko pomenilo” Mrzla utrdba, pa se to je v latinscini slovnicno popolnoma zgreseno. Ocitno se vam je zgodil “lost in trasnslation..”

Objavi komentar